ОСОБЕНО ФЛУИДНА РЕЖИЈА

(„Добра ноќ, Мајко“ од Марша Норман; режија, Ема Андреа; продукција Метропол театар – Тирана; изведба на Скупифест – 2019 г.) „Добра ноќ, мајко“ на Марша Норман, добитник на пулицеровата награда (1983) е силна и моќна психолошка драма која го привлекува вниманието на голем број актерки ширум светот

Повеќе »»

СУПТИЛНА ФЕМИНИСТИЧКА ПРИКАЗНА

(„Жените на Ибзен“ – Автор и актерска интерпретација, Мирел Кнез; режија, Ник Апер; изведба на Скупифест 2019 г.) Во монодрамата „Жените на Ибзен“ вешто се преплетени три женски антологиски ликови и нивните судбини во кои се зборува за женската еманципација, за правото на избор на жената кога

Повеќе »»

ПРОГРАМА 2019

ПОНЕДЕЛНИК, 21.10.2019 НАЦИОНАЛЕН ТЕАТАР НА КОСОВО Приштина, Косово „КАРНЕВАЛИТЕ НА КОРЧА“ Тоа е комедија од 19-иот век, која укажува на природата на богатите луѓе и нивната тенденција да ги диригираат браковите на членовите на семејството. Aвтор: Спиро Чомора Режија: Алтин Баша Сценографија/костими: Илириана Љоџа Баша Музика: Тримор

Повеќе »»