ПРЕТСТАВА НА АТМОСФЕРА И СОСТОЈБИ

(„Вујко Вања“ – Чехов; режија, Григор Антонов; продукција, Театар Вазраждане – Софија, изведба на СКУПИФЕСТ – 2019 г.) Антологиската „Вујко Вања“ на Чехов овој пат  режисерот Григор Антонов и актерскиот ансамбл на Софискиот театар „Вазраждане“ ни ја понудуваат во една камерна варијанта. Режисерот Антонов настојува на мал

Повеќе »»

СУПТИЛНА РЕЖИЈА И ЕФЕКТНА ГЛУМА

( „Карневалите на Корча“ од Спиро Чомора; режија, Алтин Баша; продукција, НТК од Приштина; изведба на Скупифест, октомври 2019 г.) 13 – то издание на меѓународниот театарски фестивал Скупифест беше отворено со претставата „Карневалите на Корча“ од Спиро Чомора, а во режија на Алтин Баша. Станува збор

Повеќе »»

СТИЛСКА И ЖАНРОВСКА РАЗНОВИДНОСТ

Тринаесетото издание на Меѓународниот театарски фестивал СКУПИФЕСТ, како и најголемиот дел од досегашните изданија, минува без определба за издвојување на некој посебен концепт, туку со отворени можности за учесниците во бирањето на своите претстави. На овој начин тоа е своевидно отворање на различни можности за публиката да

Повеќе »»

ВИСОКО ИСЦЕЛИЗИРАНА ПРЕТСТАВА

( „ Осамениот Запад“ од Мартин Мекдона; режија, Сергеј Федотов; продукција, Театар „Кај мостот“ – Перм – Русија; изведба на Скупифест 2019 г.)  Театарот „Кај мостот“ од Перм е еден од поредовните учесници на Скупифест, а овој пат тие се претставија со пиесата „Осамениот Запад“ од Мартин

Повеќе »»